EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME
EMDR’NİN TARİHÇESİ
1987 senesinde, Dr. Francine Shapiro’nun birgün kendi ile ilgili problemi düşünürken göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle başladı kabul görmüştür. Hiçbir bilgiye sahip değilken öylesine keşfetmiştir diye düşünülmesin. İngilizce öğretmeni olan daha sonra da psikoloji eğitimi alarak psikolog olan Dr. Shapiro bu keşifi 1988 yılında travmaya maruz kalmış kişiler üzerinde çalışmalar yaparakve olumlu dönütler aldıktan sonra tedavide sağlanan başarıyı gösteren çalışmasını yayınladı.
O günden bugüne birçok uzmanların katkılarıyla hızla gelişti ve birçok terapi ekollerinden etkilenerek , farklı tanı almış durumlara özel standartlaştırılmış kuralları bulunan, bütüncül bir terapi yöntemi olarak kabul görmüştür EMDR.
Bireyin travması ile ilgili anı hafızada sağlıklı olmayan bir şekilde depolanır ve bu geçmiş
tecrübe -düğüm- olarak tanımlanır. Düğüm, terapötik olarak çözülmesi amaçlanan, yaşanmışlık ağlarının ortasında olan, biyolojik olarak depolanmış olan tecrübelerdir.
Sağlıklı olarak depolanmayan bu tecrübeler, işlevsel olmayan tepkilerin verilmesi ve kendilik algısının zayıflamasının en öz sebebidir. Şimdideki yaşantılar tecrübe edinilmiş olan anı ağları ile bağlantıda olduklarından, işlevsel olmayan bir şekilde depolanmış anı ile beslendiklerinde sağlıksız bir şekilde yerleşebilirler. Bellekte depolanan anılar, imge, düşünce, duyumlar vb. bilgilerden oluşurlar. Bilgi, -donmuş- hafıza sisteminde aynı/ ham şekilde, nörobiyolojik seviye de başka bilgilerle uyumlu olacak biçimde ham şekilde depolanmış olabilir.
Çocukluk dönemindeki travmatik yaşantı, bireyin kendisinde -değersizim-yetersizim-başarısızım gibi negatif inançlara sebep olan çocukluk dönemi yaşantılar olabilir bu depolanmış bilgiler.Birbiri ile bağlantılı olan, düğümler saf halleriyle aynı/ham şekilde depolanmışlardır ve şimdiki zamanı etkilerler. Bu yüzden çoğu kişide yaşamı boyunca aynı problemleri tekrar tekrar döngü şeklinde yaşamasının sebebi, işlenmemiş olan travmatik anıları olabilir.
Hepimiz, farklılıklarından daha fazla benzerlikleri olan beyin ve bedenlerimiz yoluyla çevremizdeki dünya ile etki halindeyizdir. Dış dünyadaki her şeyin farkındalığı duyularımız (görme,koku alma,dokunma,duyma,tat alma)yolu ile işleyen belleğe gelmektedir.Algıladığımızın ne olduğunu anlamamız için,bu otomatik olarak beyindeki çok kapsamlı bir bellek ağına bağlanır.Bu süreç her zaman sürüp gitmektedir.
EMDR Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme tekniği Neden İşe Yarar ?
Bu noktada,dünyadaki binlerce uzman milyonlarca insanı EMDR Terapisi vasıtasıyla başarıyla tedavi ettiği bilgisi bulunmaktadır.EMDR sekiz evresi ve birçok prosedür ve metodu olan geniş kapsamlı bir psikoterapi biçimine dönüştü.Uzmanlar danışanlarına mevcut sorunlarının temelini hazırlayan geçmiş deneyimlere erişmek suretiyle rehberlik eder.Daha sonra beraber problelmlere neden olan şimdiki durumları işlemden geçirir ve gelecekteki başarılar için gerekli olan yeni öğrenim,beceri ve perspektifleri bellek ağları içine katmaktadırlar.
EMDR terapisi alan kişi bir sorunun sadece açıkta görünen semptomlarına yönelmekle kalmaz,yaşamın tüm alanlarını yakından ilgilendiren çok çeşitli değişiklikler de elde edebilir. Bunu sebebi EMDR tedavisinin kökenindeki olmasıdır.Kendi kendimize bakışımızı şekillendiren anıları değiştirmek başkalarına bakışımızı da değiştirir.
Bu yüzden ,ilişkilerimiz,iş performansımız,yapmaya istekli olduğumuz veya direnebildiğimiz şeyler,hepsi pozitif bir yöne doğru hareket eder.
Geçen 10 küsür yıl içind, EMDR’nin hızlı tedavi etkileri ayrıca nörobiyolojik araştırmacılara da “beyne açılan bir pencere” sağladı. Sonuçta bir düzineden çok araştırma EMDR tedavisinin beyni aslında nasıl değiştirdiğini belgelemek için beyin görüntüsünü tespit etti.
EMDR’ de ,bireylerin rahatsız edici anıları veya gelecek korkularını zihinlerinde tuutuklarında,göz hareketi setlerinin duygusal sıkıntıda azalma,rahatsız edici imgelerin canlılığında azalma,düşüncelerde kayma ve hafızada daha fazla keskinlikle sonuçlandığını göstermiştir.
EMDR terapi sürecinde bireyler uyanıktır ve yeteneklerinin tam kontrolüne sahiptir.Bunula beraber,etkin ve yaygın teori terapide kullanılan göz hareketlerinin REM uykusunda yaratılan aynı türdeki biyolojik bağlantıları ve yararlı süreçleri uyardığı yönündedir.
Düşünceler ve bilgi REM uykusu sırasında diğer anılarla birleşip bütünleşirken öğrenme meydana gelir.Çünkü REM uykusu sırasında ,beyin uygun nöral bağlantılara gerekli olan çağrışımları yapması için izin verir.Anı işlenir ve daha uyumlu,kullanılabilir bir biçime dönüştürülür.
EMDR terapisi hangi durumlarda kullanılır
EMDR bipolar ve panik bozukluk gibi birçok farklı psikolojik problemde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra EMDR genelde;
Yeme bozuklukları,
Yas,
Özgüven problemleri,
Öfke ve stres sorunları,
Çoklu travmalar,
Travmaya bağlı psikolojik sorunlar,
Aldatma, terk edilme,
Kaygı bozuklukları,
OKB,
Sınav kaygısı,
Cinsel sorunlar,
Fobiler ve korkular gibi sorunlarda kullanılmaktadır.