fbpx

Kaygı ve Bağımlılık

Kaygı ve Bağımlılık

KORKU ,STRES VE KAYGI İLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI

“Oturuyorum ve kalbim küt küt atmaya başlıyor. Göğsüm sıkışıyor ve zorlukla nefes almaya başladım. Aklım O kadar hızlı çalışıyor ki düşüncelerim iyice bulanıklaşmaya başladı. Biliyorum ki eğer şimdi sakinleşmezsem;

-Sınavda daha kötü olacağım ve yıllardır ailem, öğretmenlerim ve benim verdiğim bütün emekler boşa gidecek.Sınavda tekrar başarısız olursam ne olacak? Neden bu kadar çok stresli hissediyorum? Neden diğerlerinin hakkımda ne düşündüğü üzerine bu kadar endişe duyuyorum?

-Haftalık iş toplantımızda  korkunç görüneceğim. Arkadaşlarımın önünde tekrar donup kalırsam ne olacak ? Neden kendimi bu kadar çok stresli hissediyorum?  Neden diğerlerinin hakkımda ne düşündüğü üzerine bu kadar endişeleniyorum? Başkalarının böyle bir  problemi varmış gibi görünmüyor? Neden  ben böyle bir problem yaşıyorum ? Ben de yanlış olan ne var?

Korku ,kaygı,anksiyete ilk zamanlarda hoş olmayan, tehlike işareti olarak algılanır. Kalbiniz daha hızlı atar, terlemeye başlarsınız, tepeden tırnağa titremeye başlarsınız. Bedeninizdeki  tepkiler, kaygı,panik atak olarak da belirti gösterdiği olmuştur.

Mesela bir gün, işinize, okula ya da başka bir yere giderken kendinizi rahat hissettiğiniz bir anda,aniden  evde ütünün fişini çekmeyi ,ocağı açık bırakıp bırakmadığınızı, kapıyı tam çekip çekmediğinizi unutup unutmadığınızı hatırlamaya çalışırsınız. Korku,bu durumun oluşturabileceği tüm kötü sonuçları zihninize üşüşmeye başlıyor.  Ya  da sabah uyanıyorsunuz ve aniden kaygınız ortaya ve bütün gününüzü kontrol altına alıyor. Bu duygular sadece sizin başınıza geliyormuşçasına sizi güçsüz bırakıyor ve kontrolünüzü kaybediyorsunuz.

 

KORKU,STRES,FOBİ,KAYGI  BELİRTİLERİ

Bu durumların kendi yaşam özelliklerimizi kullanma yeteneğimizi ne kadar etkilediği kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yine de bu duyguları ciddi zorluklar haline getirdiğine dair ortaya çıkan  işaretler vardır. Bunlardan bazıları:

*Takıntı derecesindeki düşünceler,sürekli analiz etme,sürekli en kötü senaryo üzerinde düşünmek

*Sıklıkla kendini baskı altında hissetme

*Sürekli planlar yapma, dış şartları kontrol etmeye çalışma

*Güvensizlik,kuşku,kendini sabote edecek davranışlar yüzünden çalışma hayatı,özel hayatında zorluklarla karşılaşma

*Kumar,yemek,seks ya da iş gibi bağımlılık yaratabilecek tutumları zihin dağıtıcı ,zihni oyalayıcı olarak görmek

*Alkol,sigara veya diğer bağımlılık yaratıcı maddelerle kendi kendini tedavi etme

*Uykusuzluk,yüksek kan basıncı, düzensiz kalp ritmi,kronik ağrılar ve kiloda aşırı değişimler  gibi fiziksel belirtiler.

Peki ne yapabilirsiniz?

Korku ve anksiyete gibi beliritleri gidermek için tasarlanmış kaygı giderici ilaçlar ABD’de reçetelere en çok yazılan ilaçlardır. Her yıl insanlar “ verimsiz ve kabul edilemez” bu duygulardan kurtulmak için bu tür ilaçlara milyarlarca dolar harcıyor.

Yaşamımız boyunca,stres,korku,kaygı önümüzde bir duvar engeli olarak görünür ve bu duyguların üstesinden gelebilecek tüm çabamız bize sanki bu duvarı bir kürdan ile yıkmaya çalışıyormuşuz gibi hissettirebilir.  Bazı ilaçlarda duvarı kolaylıkla yıkabilecek bir balyoz gibi hissettirebilir. Ancak ilaçlarla bu duyguların neden ortaya çıktığını tedavi ediyor muyuz? Başka bir deyişle korku,kaygı,anksiyete tıbbi ilaçlarla tedavi edilmesi gereken fizyolojik/biyokimyasal bir problem mi yoksa korku,kaygı,anksiyetenin iyileşmemiz ve üstesinden gelebilmemiz için belirlenmesi ve anlaşılması gereken kökü daha derinde olan nedenleri anlamları mı var?

Yazımı şu cümleyle bitirmek istiyorum;

 Korku ve endişe duygularını içinizde kendinizin yarattığını kabul etmenizdir. İster inanın ister inanmayın ama bu oldukça güzel bir haber. Çünkü bu duyguları yaratabiliyorsanız,onları yaratmaktan da vazgeçebilirsiniz demektir.”

Sevgi ile kalın…

Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BİZİ ARAYIN
Hızlı Mesaj
Merhaba Hızlı Mesaj Kısmına Tıklayarak Mesaj Gönderebilirsiniz..