Merhaba sevgili okurlarım,
Sürekli tekrar edip duran davranışlarınızı ve istemediğiniz halde zorla giren düşünceleriniz ile baş etmeyi öğrenebilirsiniz. istemediğiniz düşünceleriniz ile ilgili endişelerinizden kurtulmayı öğrenebilirsiniz.kaygılarınızı, takıntılı düşüncelerinizi azaltmayı öğrenebilirsiniz.
Mesela bir kişi çocuklukta yaşanan olaylardan takıntı,kaygı hastalığına yakalanabilir.Psikanalizin kurucu olan Freud ve takipçilerine göre yaşamımızın ilk aylarında bile 30 yaşımıza geldiğimizde huyumuzun ne olacağını bilir.25 yaşında cinsel yaşamımızın hangi yöne kayacağını bilir. 60 yaşına hangi ruhsal problemlere yakalanacağımızı büyük ölçüde etkiler demişlerdir.
Tüm insanlarda hoşlanmadığı duygular,dürtüler vardır.Arkadaşımızı başarılı olmasından dolayı kıskanır,kıskandığımızı anlar gibi olduğumuzda kendimizden nefret etmeye başlarız.İçimizden gelen,engel olamadığımız “hoş olmayan duygular” ile baş etmeye çalışırız.Savunma mekanizmamız çalışmaya başlar.kedinin ulaşamadığı ete mundar demesi gibi.. üniversite sınavını kazanamayan bir öğrencinin “okuyupta ne olacağım”demesi bir savunma mekanizmasıdır.
İlaç tedavisi ile çözümlenebilir.
Psikanalitik yöntemle çocukluğa inebilir.
Bilinçaltı temizleme,yenileme kodlama ile iyileştirebilir.
Regresyon,geçmiş yaşam şifası ile yanlış kodlanmış anılar temizlenip yeniden kodlanabilir.
Bioenerji çalışması yapılabilir.
Farkındalık aşamasında gevşeme egzersizleri veya kendini rahatlatan,mutlu eden hobiler.
Olumsuz duyguya hazırlanılabilir.
Doğru davranışı yapmaya karar vermek,takıntılı davranışırı yapmamaya karar vermek.
Birkaç dakika kuralını uygulamak.
Oyalanma yapılabilir.
STRES
Önce çağımızın hastalığı stresten bahsetmek istiyorum.Stres,organizmamızın hem bedensel hem de ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanmalar ile ortaya çıkan bir durumdur.Organizma stres durumunda insanlarda hem bedensel tepki verir. hem psikolojik düzeyde tek tek tepki verebileceği gibi bu yapıların ikisinde birden de tepki ortaya çıkabilir.Bireyler öğrenmiş oldukları davranış kalıplarına ve zihinsel özelliklerine göre… stres karşısında psikolojik tepki davranışı olarak geri çekilme…kabullenme,karşı koyma,korku,endişe depresyon gibi duygasal problemler ortaya çıkartabilirler.
Dikkatin dağılması,odaklanmama,çeşitli olaylar konular arasında bağ kurmada güçlük…unutkanlık,takıntılı düşünceler zihinsel düzeydeki problemlerden bazılarıdır.Yaşanan stres durumları,kişinin veriminin düşmesine…yaşam enerjisinin,yaşam sevincinin ve gücünün azalmasına ve yakın çevresi ile olan duygusal ilişkilerini zedelemektedir.
Birey,kişisel bütünlüğüne gelen tehditlere karşı zihinsel düzeyde sağlıklı bir mücadele veremez ise…kontrol edemediği streslerin yığılan ve yoğunlaşan etkileri sonucu davranışlarına yaşıyan belirtiler oluşur.Bunlardan bazıları şunlardır;
*Karar vermede güçlük
*Yetersizlik,özgüven düşüklüğü,terkedilmişlik ve değersizlik duyguları
*Bireysel hata ve başarısızlıkları sürekli olarak düşünmek
*Aşırı hayal kurmak,sık sık düşünceye dalmak
*Uyku bozukluğu
*Ölüm ve intihar fikirlerinin sık sık tekrarlanması
*Daha titiz ya da işin gerektiğinden daha fazla çalışmak gibi…
Stresten nasıl korunabiliriz?
Kişi stresler karşısında korunmayı hem bilinçdışı mekanizmaları hem de bilinçli çabaları ile yapar.Stresli durumlar karşısında bilinçli sistemlerin harekete geçmesiyle daha fazla bilgiye sahip olma…anlama,algı alanını genişletme ve değerlendirme,farklı yöntemler deneme ,yeni çözümler arama…yapıcı ve pozitif düşünceye yönelme gibi karmaşık bilinçli süreçler etkisini gösterir.
Bedenin gevşeme yolunda nefesi kontrolü,çeşitli nefes egzersizleriyle sağlama…otojenik gevşeme,progressif gevşeme,fiziksel egzersizler,beslenme,zihinsel teknikler davranışçı teknikler,zaman düzenlenmesi…öfkeyi yenme ve bioenerji çalışmaları gibi bilinçli çalışmalar yapılabilir.
Bilinçdışı çalışmalar da meditasyon,bilinçaltı temizleme,bilinçaltı yenileme,bilinçaltı kodlama gibi çalışmalar yapılabilir.
DEPRESYON
Depresyon,çok eski zamanlardan beri yaşanması ve bilinmesine rağmen günümüzde büyük bir hızla artış gösteren…biyo-psiko-sosyal sebepleri olan bir duyguların bozukluğudur.Depresyondayken İnsanın yaşama sevincinin ve isteğinin kayıp olduğu…bireyin kendisini derin üzüntü içinde hissettiği,gelecek karşısında kötümser,karamsar düşünceler…
geçmişe yönelik suçluluk yoğun pişmanlık duygu ve düşüncelerinin taşındığı,bazen ölmekle ilgili düşünceler,bazen girişmler…yku,iştah,cinsel isteksizlik gibi fizyolojik bozukluklar görülmüştür.
Depresyon sonucunda Dünyaya karşı ilginin azalması ve kaybı,insanlara karşı bağlanma kapasitesinin kaybolması,kendini suçlama…ayıplama,kınama,kendine serzenişte bulunma,sitem etme,aşağılama…hor görme gibi duygu yoğunluğunun oluştuğu ciddi benlik saygısı ve kendilik değerinin düşmesi görülür.
Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana gitmeniz gerekiyor.Doktorunuzun gözetiminde yapılan tedavinin yanısıra.bilinçaltı temizleme,bioenerji gibi tekniklerden de destekleme çalışması alabilirsiniz.